Saturday, August 25, 2012

Apam Mekar


Tadi tetiba hubby kata member2 nak dtg berdiscusi kat rumah..em mcm mana nie apa nak di jamu .. kat luar da gelap tu.. ha! buat apam la..resepi yg buat dulu kena guna ice cream soda ( tak de stok kat rumah ni..) .. cari2 jumpa gak resepi yg guna fresh milk jea kat Myresipi.com.. thanks Rossitamz.. sedap, mekar & gebu! siap je terus hidang atas meja tak sempat nak posing2 da..Kita tgk resepinya yea..
Bahan-Bahannya.

250g gula (saya guna 220g gula icing)
2 biji telur
1 tsp esen vanilla
200ml susu segar
300g tepung gandum
1 tsp ovallete
Pewarna (saya guna orange, lemon & strawberry paste je)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya


Cara-caranya.
  1. Panaskan pengukus, sebaiknya bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti (saya tutup dengan aluminium foil)
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu (saya pukul max speed dlm 5-10 mins sampai jadi putih)
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi
  4. Masukkan Ovallete dan pukul lagi
  5. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu sambil dipukul sehingga gebu
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 2 warna then bahagikan kpd 3 bahagian)
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata
  8. Masukkan setiap bahagian warna ke dalam piping bag yang berasingan (atau plastic bersih dan potong sedikit bucunya)
  9. Kukus selama 10 - 15 mins mengikut size acuannya.
Tips: Untuk jadikan apam nie mekar pecah 4, sebelum masukkan dlm kukusan, saya guna hujung pisau buat X kat setiap apam tu.. dan walla ! elok jea dia terbelah 4.. kalau tak ade yg mcm gunung berapi pun ada..org lain mungkin ada tips lain kan... :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...